Aplicacions per mòbils I

D’aplicacions n’hi ha mil, així que aquest post s’anirà repetint periòdicament tractant aplicacions noves cada cop. Avui al ser el primer post del tema us presentaré algunes de les aplicacions més conegudes, però abans faré una breu explicació de com està el mercat per qui no estigui al dia. Si voleu passar a la descripicó de les aplicacions, aneu al final del post.

Al mercat hi ha 5 grans marques de sistemes operatius per smartphones (aquesta paraula s’utilitza per a la nova generació de mòbils que permeten molt més que missatges i trucades, són petits ordinadors): Apple (present en l’Iphone), RIM (present en els blackberry), Android (el sistema operatiu que ha desenvolupat Google, present en diferents marques de telèfon), Symbian (present en la majoria de mòbils Nokia) i finalment Windows Mobile (present en algun fabricant).

Situació actual de la presència de cada empresa dins el mercat de smartphones

Com podeu veure actualment el gran dominador és symbian però això és degut a la herència de l’època anterior, el creixement exponencial de Apple i també, tot i que en menor escala, d’Android (Google) fa que per Symbian el futur no pinti massa bé sinó sap trobar el seu lloc dins el mercat. Cada un d’ells té el seu servei/botiga independent per a la distribució d’aplicacions.  Les aplicacions no són vàlides per múltiples plataformes, p.ex, una instal·lada en un Iphone no es podrà reinstal·lar en un Android. Apple és el pioner en aquest model de negoci, per tant té més aplicacions disponibles que cap altre tot i que cal dir que  Android ja en té força i in crescendo ( i el % d’aplicacions gratis és del 57% contra un 25% d’Apple!). La resta; Blackberry també en té però està lluny i els altres dos tenen unes comunitats de desenvolupadors molt inferiors. És a dir, a dia d’avui si heu d’optar per un mòbil nou, us recomanaria un Iphone, android o blackberry (en menor mesura).

Gràfica que indica la quantitat d'aplicacions que tenia cada un a començaments del 2010

 

Breu resum de com s’instal·len/desinstal·len aplicacions:

 

Instal·lar-les no té complicació, els que no sou nous en aquest món us podeu saltar aquesta part i probablement, aquest post d’aplicacions encara no us serà útil…Per usuaris d’Iphone, seleccionareu l’icona d’App Store, haureu de fer un compte per la botiga d’Apple (heu de donar les vostres dades de targeta perquè quan compreu una aplicació ja no us les tornarà a demanar) i a partir d’allà podeu buscar aplicacions per nom, categories, etc. Seleccionant en la barra on posa GRATIS o el preu us canviarà per INSTALAR, si ho torneu a seleccionar s’instal·larà l’aplicació. Per eliminar-les, si presioneu una icona de l’aplicació durant una estona sense veureu com totes les aplicacions de sobte començaran a “ballar”/moure’s i apareix una creueta, toqueu la creueta de les aplicacions que voleu eliminar i finalment toqueu el botó principal perquè parin de “ballar”.

Pels usuaris d’Android és més simple, teniu l’aplicació ja instal·lada que es diu Market, allà podreu trobar les aplicacions a instal·lar les seleccioneu i teniu un botó d’instal·lar. Si haguèssiu de pagar ja us demanarà les dades bancàries. Per desinstalar aplicacions heu d’anar a Ajustes –> Administrar aplicaciones i allà seleccioneu l’aplicació i desinstal·lar.

Les aplicacions del post I:

 

Whatsapp

Whatsapp és una aplicació que et permet xatejar, enviar missatges amb foto, amb àudio, vídeo, una localització en un mapa o la informació d’un altre contacte. Aquesta comunicació serà permesa amb qualsevol altra persona que tingui aquesta aplicació instal·lada al seu mòbil, a diferència d’altres tipus d’aplicacions no cal obrir cap compte, simplement amb la teva agenda de contactes el programa ja sabrà qui té o no té whatsapp i en conseqüència et mostrarà una llista de contactes amb qui pots contactar. Hi ha altres aplicacions que fan la mateixa funció però aquesta és la que té més gent o quasi tothom, per tant no us parlo d’altres semblants.

Disponible per Android, Iphone, Blackberry i Symbian (aquest últim versió en proves).

 

Shazam

 

Shazam és una aplicació que permet acostar el mòbil al costat de l’altaveu de la ràdio on sona una cançó que t’agrada i en poc temps et podrà dir el nom de la cançó, artista i albúm. Molt útil si després la vols baixar o buscar-la a l’Spotify (l’Spotify és el programa més conegut del moment per escoltar escoltar música online, probablement en parlaré en un dels pròxims posts). Apart de la informació relativa pròpiament a la cançó, podràs consultar la discografia d’aquell grup, biografia del grup/cantant, veure quan toquen properament, comprar el CD, veure vídeos per youtube, buscar sons de trucada amb la cançó…etc

Disponible per Android, Iphone, Blackberry, Symbian (Nokia) i Windows. També disponible per Ipad.

 

Google Sky Map i Star Walk

 

Google Sky Map (per android) i Star Walk (per Iphone): la raó de perquè n’he posat dues és perquè fan la mateixa funció però una és per l’android i l’altre és per l’Iphone. Aprofitareu la plena potencialitat d’aquesta aplicació si teniu un dispositiu mòbil amb brúixola (és a dir el Iphone 3gs, Iphone4 o altres amb Android tals com el Samsung Galaxy S). Aquestes aplicacions mitjançant la geo-localització (el mòbil pot saber la vostra localització sabent a quina estació base de mòbils esteu connectats, mitjançant el GPS o mitjançant la combinació de les dues), la brúixola i l’acceleròmetre (sistema que té el mòbil que li permet saber si estàs inclinant el mòbil cap un costat o cap un altre, cap endavant o enrere) permeten saber quin punt del cel estàs enfocant amb el mòbil. Conseqüentment et pinten les constel·lacions, planetes, satèl·lits corresponents a la zona que enfoques, no està malament eh? 🙂 Així pots anar movent el mòbil i desxifrant cada constel·lació. La de Android és gratuïta mentre que la d’ Iphone és de pagament, val uns 2 EUR, però cal dir que la d’Iphone (la Star Walk) aporta més dades i és més completa.

 

Finalment us deixo amb dues demostracions del Star Walk per l’Ipad (una és amb anglès però és per quedar-se amb la idea). Si teniu algun dubte de com instalar l’aplicació, de com funciona l’aplicació, etc. no dubteu en comentar el post i us contestaré.

Anuncis

3 comments

 1. noperdiselfil21 · Novembre 17, 2010

  Tal com vaig fer en l’altre post, si voleu aprofundir… L’aplicació Star Walk té a veure amb les tecnologies de realitat augmentada. Aquest cop us enllaço amb dos webs on podeu llegir sobre el que és i en futurs posts veurem altres aplicacions que es basen en aquest concepte, (p.ex l’aplicació LAYAR; activant la càmera del mòbil pel carrer i et va mostrant informació del que veus a sobre de la imatge en viu, on tens una gasolinera, una farmàcia, etc.).

  Article del país:
  Article del suplement Ciberpaís

  Wikipedia (sempre una gran ajuda):
  http://es.wikipedia.org/wiki/Realidad_aumentada

 2. màrius · Novembre 19, 2010

  Molt interessant!!!!
  merci

  sóc un apassionat dels blocs….

  • noperdiselfil21 · Novembre 20, 2010

   Moltes gràcies!!! Espero que et segueixi interessant a mida que el blog vagi creixent… i espero que alhora millorant. Si ara que estic començant hi ha coses que no t’agraden, creus que el llenguatge no és l’adequat, temes poc útils, etc…comenta-m’ho i així m’adapto als lectors i tothom content, Bon cap de setmana!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s